Založ si blog

Sajfa, Halloween a zákaz vychádzania

Počas víkendu od 29. októbra do 1. novembra sa v rámci operácie Spoločná zodpovednosť vykonalo celoplošné testovanie ľudí na území Slovenska za cieľom identifikovať infekčných obyvateľov a spomaliť tak šírenie koronavírusu. Bez ohľadu na to, či súhlasíte alebo nesúhlasíte s postupmi vlády, cieľom týchto krokov spoločne so zákazom vychádzania je a) izolovať pozitívne testovaných a netestovaných ľudí a zamedziť im kontakt s nepozitívne testovanými ľuďmi a b) znížiť celkovú mobilitu populácie aby aj falošne negatívne otestovaní ľudia nemali dostatok príležitostí na nakazenie niekoho iného.

Keby nebol rok 2020, tak víkend  29. októbra do 1. novembra, by patril medzi tie víkendy, ktorý by obyvatelia Slovenska strávili buď na cintorínoch alebo na rôznych Halloween party. Keďže je ale rok 2020 a vonku zúri pandémia, na ktorú sa snaží vláda a spoločnosť nejako reagovať, je prirodzené, že návštevy cintorínov boli odložené a Halloween party boli celoplošne zrušené.

Bola party alebo nebola?

Na rozdiel od ostatných sa moderátor Matej Sajfa Cifra spoločne so svojou rodinou rozhodol zorganizovať u seba doma svoju vlastnú Halloween party. Na doplnenie treba uviesť, že o existencii tejto party existujú len nepriame dôkazy a to v podobe kostýmov, do ktorého sa celá rodina Cifrovcov obliekla alebo v podobe množstva nakúpenej pizze. Tieto nepriame indície zdokumentované Sajfom na jeho Insta Stories naznačujú, že sobotu 31.10.2020 Sajfovci strávili v prítomnosti viacerých hostí. Dajme si ruku na srdce, kto by sa prezliekal do Halloweenskych kostýmov len tak, kvôli fotke na Instagram, prípadne si kúpil na večeru 7 pízz? Takéto správanie by svedčilo buď o veľkom nadšení pre Halloween a potrebe osláviť ho v kostýmoch stoj čo stoj (čomu skutočne neverím) a zároveň o veľmi nezdravých stravovacích návykoch spomínaných.

Lege artis?

Prvým otáznik vzniká v prípade zákazu stretávania sa, ktorý stále platí pre maximálne 6 osôb nežijúcich v tej istej domácnosti, pričom samotná rodina Sajfovcov pozostáva z troch členov. Druhý otáznik vzniká v prípade zákazu vychádzania. Uvedená party sa nekonala v období medzi 1:00 až 5:00 ako je podľa príspevkov na Instagrame zrejmé ale začala omnoho skôr. Môžeme teda s istotou povedať, že sa ich a ich hostí netýkala výnimka zo zákazu vychádzania v tomto čase. Jediná výnimka, ktorá by sa Cifrovcov a ich hostí mohla dotýkať je možnosť, že by všetci hostia (muselo by ich byť ale menej ako 3) mali negatívne covid-testy. Vtedy by zákaz vychádzania neporušili a teda všetko by bolo lege artis (v súlade so zákonom). Tu ale prichádzame na to, že nie všetko čo je v súlade so zákonom je aj morálne správne. Ako som vysvetlil vyššie, ak cieľom opatrení je zamedziť šíreniu koronavírusu prostredníctvom zníženia pohybu ľudí, tak potom akékoľvek stretávanie ľudí, ktoré nie je spoločensky nevyhnutné (napr. z dôvodu práce), nie je v tomto prípade správne a zodpovedné.

Bolo to správne?

O tom, že toto rozhodnutie bolo minimálne morálne otázne aj pre samotných Sajfovcov je možné vypozorovať z komunikácie tejto témy na Instagrame. Príspevky z Instagramu neobsahovali žiadne fotky hostí, pri odpovediach na komentáre sa tvárili, že sú len doma, a podobne. Ak by verili tomu, že oslava, ktorú organizujú nie je ničím pohoršujúca, nemali by problém priamo komunikovať, že mali doma hostí a bavia sa napriek zákazu vychádzania, lebo oni na to majú právo (napr. z dôvodu negatívnych covid-testov, menšieho počtu hostí a pod.). Práve toto zahmlievanie ukazuje uvedomelosť si nesprávnosti svojho rozhodnutia organizovať akciu pre hostí v období rôznych obmedzení.

Prečo to urobili?

Otázkou potom je, prečo tento uvedomelý a rozhľadený pár, ktorý na svojich instagramových a youtubových účtoch vedie svojich divákoch k slobode ale zároveň aj zodpovednosti, tolerancii a solidárnosti s inými, urobil také rozhodnutie, ktoré je v súčasnosti popretím týchto hodnôt? Nadmieru pokrytecky potom pôsobí zdieľanie príspevku Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou od Vedátor.sk ani nie 24 hodín po zorganizovaní vlastného Halloween večierku o tom, že aj negatívne testovaní majú byť zodpovední, lebo aj oni sami môžu byť pozitívni.

Záver

Nezabúdajme, že spoločnosť je len odrazom jej vlastných elít. Ak chceme, aby ľudia neboli pokrytci a nedodržiavali pokyny len naoko, je dôležité aby ich dodržiavali aj elity. Ak sme kritickí voči premiérovi, ktorí sa zabáva na svadbe bez rúška, nebojme sa byť kritickí aj voči nepolitickým elitám a hodnotiť ich podľa rovnakých morálnych štandardov, lebo oni rovnako ako politici priamo ovplyvňujú vnímanie spoločnosti. Či už je to svadba poslanca, party nakrútená do Smotánky alebo Hallowenska party u Sajfu, odkaz spoločnosti je vždy rovnaký – elity nemusia, a keď nemusia elity, nemusí ani spoločnosť. Lenže keď nebude musieť spoločnosť, tak sa nikdy nič nezmení, pričom táto zmena nemusí nutne súvisieť len s vývojom aktuálnej pandemickej situácie.

Feminizmus a Veronika Cifrová Ostrihoňová

25.11.2020

feminizmus, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Sajfa, pokrytectvo

Globsec a Veronika Cifrová Ostrihoňová

26.10.2020

V dňoch 7. a 8. 10. 2020 sa v Bratislave uskutočnila jedna z najvýznamnejších bezpečnostných konferencií GLOBSEC forum 2020. Posledné bratislavské vydanie tejto konferencie sa zameriavalo na riešenie ekonomickej a zdravotníckej krízy v post-pandemickom svete. Medzi 80 speakrami z celého sveta ste mohli počuť napríklad zástupca generálneho riaditela WTO Alan Wolff alebo [...]

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 10115x
Priemerná čítanosť článkov: 3372x

Autor blogu

Kategórie